Football Talk

Γουέσλεϊ Φοφανά: Μεταγραφή για την Τσέλσι από το... πάνω ράφι, την εποχή που κοστίζουν πλέον και οι αμυντικοί!

Γουέσλεϊ Φοφανά: Μεταγραφή για την Τσέλσι από το... πάνω ράφι, την εποχή που κοστίζουν πλέον και οι αμυντικοί!

Ο Γουέσλεϊ Φοφανά είναι με κάθε επισημότητα παίκτης της Τσέλσι με το ποσό των 82 εκατομμυρίων ευρώ. Το BN Sports σας θυμίζει τους ακριβότερους αμυντικούς στην ιστορία και τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για να αποκτηθούν.

Το ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό σε όλους τους τομείς, με κυριότερο παράδειγμα τα υπέρογκα ποσά που δαπανούνται στις μεταγραφικές περιόδους. Εξαίρεση από αυτή τη συνθήκη δεν μπορούσε να αποτελέσει η Τσέλσι, που το φετινό καλοκαίρι μετά την απόκτηση παικτών όπως οι Στέρλινγκ, Κουλιμπαλί, Κουκουρέγια και Ομπαμεγιάνγκ έβγαλε από τα ταμεία της 82 εκατομμύρια ευρώ για τον κεντρικό αμυντικό της Λέστερ, Γουέσλεϊ Φοφανά.

Ο 21χρονος με καταγωγή από τη Μασσαλία, στις δυο σεζόν που αγωνίστηκε στις «αλεπούδες» μέτρησε 52 συμμετοχές, ένα γκολ και μια ασίστ, ενώ κατέκτησε και το FA Cup απέναντι στην νυν ομάδα του, Τσέλσι. Όλα τα παραπάνω, του έδωσαν αυτή τη μεταγραφή που τον καθιστά τον τέταρτο ακριβότερο αμυντικό στην ιστορία του ποδοσφαίρου.




Έτσι, με αφορμή την προσθήκη του Γάλλου στο σύνολο του Τόμας Τούχελ, το BN Sports κάνει μια αναδρομή στους υπόλοιπους τέσσερεις πιο ακριβούς αμυντικούς, με το αξιοσημείωτο να είναι, ότι οι εν λόγω μεταγραφές χρονολογούνται από το 2018 και μετά, γεγονός που δείχνει ότι μεγάλα ποσά δεν κατευθύνονται μονάχα στους επιθετικούς.

1.Χάρι Μαγκουάιρ

Τον Αύγουστο του 2019 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δαπάνησε το ποσό-ρεκόρ των 87.000.000 για την απόκτηση του Χάρι Μαγκουάιρ από τη Λέστερ και αυτόματα τον τοποθέτησε στην πρώτη θέση ως ο ακριβότερος αμυντικός στην ιστορία.

Οι εμφανίσεις του στην πορεία της Αγγλίας μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, τα ηγετικά χαρακτηριστικά που έβγαζε στην άμυνα της Λέστερ, η 85.6% ευστοχία στις πάσες και οι 3,6 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες ανά αγώνα την σεζόν 2018-19,  αναγκάσαν τους «κόκκινούς διάβολους» να προχωρήσουν σε μια μεταγραφή, που πιθανότατα δε θα έκαναν, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη που είχε τα επόμενα χρόνια.
f_9.jpg

2.Ματίας Ντε Λιχτ

Το ίδιο καλοκαίρι με τη μεταγραφή του Μαγκουάιρ, ο Άγιαξ απέδειξε γιατί είναι ένα από τα κορυφαία selling clubs στο πλανήτη, πουλώντας τον μόλις 19 (!) ετών Ματίας Ντε Λιχτ στη Γιουβέντους, εισπράττοντας 85 εκατομμύρια ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή με μονάχα δυο γεμάτες σεζόν στην καριέρα του.

Ωστόσο, τη σεζόν 2018-19 ο Ολλανδός έκανε την Ευρώπη να… παραμιλάει. Έφτασε με τον Άγιαξ στα ημιτελικά του Champions League μένοντας εκτός τελικού από την Τότεναμ στις λεπτομέρειες, έχοντας αποκλείσει προηγουμένως Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους. Επίσης, εκείνη την χρονιά κατέκτησε το νταμπλ στην Ολλανδία και σε 50 ματς μέτρησε έξι γκολ, μια ασίστ, 88.2% ευστοχία στις πάσες και 3,6 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες ανά αγώνα.
del.jpg

3. Βίρτζιλ Φαν Ντάικ

Η μεταγραφή του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ τον Ιανουάριο του 2018 από την Σαουθάμπτον στην Λίβερπουλ με το ποσό των 84 εκατομμυρίων ευρώ είναι με διαφορά η πιο πετυχημένη από τις υπόλοιπες της λίστας, παρά τα ερωτηματικά που υπήρχαν στην αρχή.

Τα αγγλικά ΜΜΕ έκαναν λόγo για υπερβολικά χρήματα για έναν παίκτη με ελάχιστες εμπειρίες σε κορυφαίο επίπεδο και με μικρή παρουσία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αψηφώντας την κομβική παρουσία του στους «αγίους» με τους οποίους τη σεζόν 2016-17 μέτρησε 35 παιχνίδια με ένα γκολ, 85% ευστοχία στις πάσες και πέντε κερδισμένες εναέριες μονομαχίες ανά αγώνα.

Η παρουσία του παρ’ όλα αυτά στο Άνφιλντ από το 2018 έως και σήμερα είναι συγκλονιστική, έχοντας τοποθετήσει το όνομα του ως ένας από τους καλύτερους στόπερ της ιστορίας της Λίβερπουλ, με βασικό ρόλο στις επιτυχίες των προηγούμενων ετών.
van_d.jpg

4. Λούκας Ερνάντες

Ο τελευταίος της λίστας, εξαργύρωσε το Μουντιάλ του 2018 το οποίο κατέκτησε με την Γαλλία, με τη μεταγραφή στην Μπάγερν Μονάχου του Ιούλιου του 2019 έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στο τουρνουά που διοργανώθηκε στη Ρωσία, αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια έχοντας και δύο ασίστ, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της «μηχανής» του Ντιντιέ Ντεσάμπ.  Χαρακτηριστικό της αγωνιστικής εικόνας του ήταν πως, μετά από τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η χρηματιστηριακή του αξία εκτινάχθηκε από τα 20 στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τη σεζόν 2017-18 με την Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε το Europa League μετρώντας 44 συμμετοχές με δύο ασίστ, 81.6% ευστοχία στις πάσες και 1,3 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες ανά αγώνα.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0